RECIPE In ENGLISH
Ingredients
Time :100 Minutes
700 gm: Raw chicken
Marinade
1 kg: Curd1 tsp: Ginger garlic paste
1 tsp: Red chilli powder
Salt to taste
Gravy
100 gm: White butter1 kg: Tomato (pureed)
1 tsp: Black cumin seeds
1 tsp: Sugar
1 tsp: Red chilli powder
Salt to taste
To Prepare Chicken
100 gm: Fresh cream75 gm: White butter
4-5: Sliced green chillies
1 tsp: Crushed fenugreek leaves
Procedure
1.For the marinade, mix red chilli powder, ginger garlic paste, salt and curd together. Marinade is ready.
2. Now mix the raw chicken in the marinade and keep it in the refrigerator overnight.
3. Then roast the marinated chicken in a tandoor or an oven for about 5-10 minutes till it is three fourth done.
4. For the gravy, heat white butter in pan. Add black cumin seeds, tomato puree, sugar, red chilli powder and salt. Mix it well.
5. Now add the prepared chicken, white butter, fresh cream, sliced green chillies and crushed fenugreek leaves.
6. Cook till chicken is done.
7. Butter Chicken is ready to eat.
8. Serve hot with rice or naan
RECIPE In HINDI
सामग्री
समय :100 मिनट
700 ग्राम: कच्ची चिकन
एक प्रकार का अचार
1 किलो: दही
1 चम्मच: अदरक लहसुन पेस्ट
1 चम्मच: लाल मिर्च पाउडर
नमक स्वाद अनुसार
ग्रेवी
100 ग्राम: सफेद मक्खन1 किलो: टमाटर (शुद्ध)
1 चम्मच: ब्लैक जीरा बीज
1 चम्मच: चीनी
1 चम्मच: लाल मिर्च पाउडर
नमक स्वाद अनुसार
चिकन तैयार करने के लिए
100 ग्राम: ताजा क्रीम
75 ग्राम: सफेद मक्खन
4-5: कटा हुआ हरी मिर्च
1 चम्मच: कुचल मेथी के पत्ते
प्रक्रिया/बनाने का तरीका
1. मैरीनीड के लिए, लाल मिर्च पाउडर, अदरक लहसुन पेस्ट, नमक और दही मिलाएं। मारीनाडे तैयार है
2. अब अचार में कच्ची चिकन मिश्रण करें और इसे रेफ्रिजरेटर में रात भर रखें।
3. फिर तंदूर या ओवन में मसालेदार चिकन को लगभग 5-10 मिनट तक भुनाएं, जब तक कि यह चौथाई नहीं हो।
4. ग्रेवी के लिए, पैन में सफेद मक्खन गरम करें। काला जीरा, टमाटर प्यूरी, चीनी, लाल मिर्च पाउडर और नमक जोड़ें। अच्छी तरह मिक्स करें
5. अब तैयार चिकन, सफेद मक्खन, ताजा क्रीम, कटा हुआ हरी मिर्च और कुचल मेथी के पत्ते जोड़ें।
6. जब तक चिकन किया जाता है तब तक कुक करें।
7. मक्खन चिकन खाने के लिए तैयार है।
8. चावल या नान के साथ गरम परोसें
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