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Sunday, 13 August 2017

Kashmiri Dum Aloo



KASHMIRI DUM ALOO RECIPE In ENGLISH


Ingredients


Time :40 Minutes

500 gm : Potatoes (small)
11 cup : Yogurt (Dahi)
1 tbsp : Gramflour (Besan)
4 no : Green cardamom (Chhoti Elaichi)
1 tsp : Dry ginger powder (Soonth)
1 tsp : Fennel seed powder (Saunf)
5 no : Cloves (Laung)
2 no : Cinnamon sticks chutney (Daalchini)
1 on 1 tsp : Chilli Powder
Sarson (mustard) oil for frying



Procedure

1.Grind together - bari elaichi, laung and daalchini. Put aside until further use.
2. Boil potatoes until half cooked. Peel while still warm. Pierce each potato 2-3 time with thin wooden toothpick.
3. Heat oil in a kadhai, fry potatoes on medium heat until floating on top and golden brown in color. Drain excess oil and keep aside.
4. To the dahi, add salt, besan and 1 cup water. Whisk well, until smooth and lump-free.
5. Reheat 4tbsp of the same oil in another pan. Add red chillies and chhoti elaichi and fry for a minute. Remove from flame, allow to cool slightly and then pour into the dahi, stirred continuously. Return to flame and bring to a boil, again stirring continuously. Add potatoes along with soonth, saunf and ground masala. Cook over medium heat for 5-10 minutes or until the curry thickens.
6. Serve hot accompanied by boiled rice.



Kashmiri Dum aloo


Kashmiri Dum aloo RECIPE In HINDI

सामग्री


समय :40 मिनट

500 ग्राम: आलू (छोटा)
11 कप: दही (दही)
1 बड़ा चम्मच: ग्रामफल (बेसन)
4 नहीं: ग्रीन इलायची (छोटी एलीची)
1 चम्मच: सूखे अदरक पाउडर (जल्द ही)
1 चम्मच: सौंफ़ बीज पाउडर (सौन्द)
5 न: लौंग (लौंग)
2 नहीं: दालचीनी चिपकियां (दालचिनि) चिपक जाती है
1 चम्मच 1 मिर्च: मिर्च पाउडर
तलने के लिए सरसों (सरसों) का तेल



प्रक्रिया/बनाने का तरीका


1. साथ मिलकर - बारि एलिइची, लाउंग और डालाचीनी अगले उपयोग तक एक तरफ रखें
2. उबाल आलू तक आधा पकाया। अभी भी गर्म जबकि पील पतले लकड़ी के टूथपिक के साथ प्रत्येक आलू 2-3 बार पियर्स करें।
3. कढाई में तेल गरम करें, आलू पर आलू पर तलना और रंग में सुनहरे भूरे रंग के ऊपर से तैरने तक। अतिरिक्त तेल निकालें और एक तरफ रखें।
4. दही को नमक, बेसन और 1 कप पानी जोड़ें। झटके ठीक है, जब तक चिकनी और मुश्त-मुक्त नहीं।
5. दूसरे तेल में वही तेल के 4 टीस्पिल गरम कीजिये। एक मिनट के लिए लाल मिर्च और छोटी ऐलीची और भूनें जोड़ें। लौ से निकालें, थोड़ा ठंडा होने दें और फिर दही डालना, लगातार उभारा। लौ पर लौटें और एक उबाल लें, फिर से लगातार क्रियान्वित करें। जल्द से जल्द, सौंफ और जमीन मसाला के साथ आलू जोड़ें। 5-10 मिनट या फिर करी मोटी तक मध्यम गर्मी पर कुक करें।
6. उबला हुआ चावल के साथ गरम परोसें।



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